Veelgestelde vragen

De stembanden van onze stemacteurs hebben al aardig wat spreekuren in de microfoon zitten. Door de jaren heen krijgen we steeds wederkerende vragen. Wij hebben ze hieronder vastgelegd. Dit wil niet zeggen dat wij ons afsluiten voor vragen, advies of opmerkingen! Wij willen maar wat graag ook jouw stem horen. Neem contact met ons op als jouw vraag er niet tussen zit of als je kennis met ons wilt maken.

veelgestelde vragen van Betaalbare stemmen
wat is een stemacteur

Net zoals een acteur op het toneel weet een stemacteur met zijn stem in de rol van een personage te kruipen. Door zijn stem aan te laten sluiten bij een commercial, documentaire of tekenfilm weet hij een emotie los te weken bij zijn publiek. Bij commercials kan dat zijn om de consument een product te laten kopen, in een documentaire om de kijker het verhaal in te zuigen.

Een stemacteur wordt betaald voor het inzetten van zijn stem. De term ‘stemacteur’ en ‘voice-over’ zijn in de loop van de jaren zo vaak met elkaar verward dat mensen met beide termen hetzelfde bedoelen. Van origine spreekt een voice-over een tekst in bij bewegende beelden.

Een passende stem vinden voor de uitingen van jouw organisatie is net zo belangrijk als jouw website, klantvriendelijk personeel en bedrijfslogo. Dit is niet alleen te betrekken op de radiospots die je laat opnemen, maar ook wanneer je een wachtmenu of andere audioboodschap laat inspreken. De stem die jij uitzoekt moet de allure hebben waar jouw bedrijf voor staat.

Betaalbare Stemmen heeft als stemmenbureau een bestand van professionele mannelijke en vrouwelijke stemacteurs. Maar we doen meer. We hebben een eigen studio en onze ervaren stemregisseur en geluidstechnicus helpen jou een optimaal resultaat te behalen. Door de compacte omvang van ons stemmenbureau, bieden wij een flexibele service. De lijnen zijn kort en wij weten snel te schakelen. Zonder twijfel vind jij bij ons een passende stem die aansluit bij jouw bedrijfssfeer. Heb je advies nodig voor het uitzoeken van een geschikte stem? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wij kunnen direct voor jou aan de slag wanneer je de volgende vier stappen duidelijk hebt.

1. Hoeveel tekst moet een stemacteur inspreken?
Wanneer jij een documentaire wilt laten inspreken van 30 minuten is het niet nodig dat het volledig wordt ingesproken. Kies je momenten zodat de stem de beelden accentueert.
2. Wat is de boodschap die je wilt overbrengen?
3. Wat is de doelgroep?
4. Via welke kanalen worden de opnames gedistribueerd?

Perfectie is ons streven. Vandaar dat wij ons van begin tot eind ontfermen over het productieproces van de beste audio. Van het plaatsen van de juiste stem in onze professionele studio’s tot het afmixen van de audio zodat het helemaal af is voor radio- en tv commercials, voice over voor bedrijfsfilms, luisterboeken, voice response en veel, veel meer. Bij Betaalbare Stemmen vind je altijd de stem die bij jouw productie past.

Wij zijn wel wat gewend en om eerlijk te zijn: de beste voice-overs werken snel, meestal binnen een paar dagen. De meeste van onze voice-overs hebben een eigen thuisstudio. Ideaal wanneer er haast zit bij een klus. Heb jij liever dat onze voice-overs bij jou in de studio komen inspreken? Daar maken we natuurlijk geen punt van; gezellig!

Dat spreekt voor zich. Al zoek je een scattende Fries, jodelende kermisklant of David Attenborough-imitatie; de tentakels van ons netwerk reiken ver, heel ver. Neem contact met ons op wanneer jij niet de stem kan die jij zoekt, terugvindt op onze website.

Wij staan altijd open voor suggesties. Echter, adviseren wij om last minute aanpassingen te voorkomen. Het leveren van een krachtige productie is te vergelijken met het asfalteren van een weg. Wanneer het asfalt ligt, zal het oude eerst moeten worden verwijderd voordat er een nieuwe weg geasfalteerd kan worden. Zodra wij al een voice-over hebben ingesproken, zal de stemacteur opnieuw in de studio moeten duiken. Hier zitten helaas kosten aan verbonden en wij proberen deze natuurlijk zo laag mogelijk te houden.

Wij heten niet voor niets Betaalbare Stemmen. Wanneer een stemacteur voor jou aan de slag gaat is de huurprijs van de studio daarbij inbegrepen. Maar ook het editten en afmixen met de juiste compressie! Daarvoor betaal je geen cent extra! Er zijn weinig andere stemmenbureau’s die vanaf €50,- een tv-commercial of radiocommercial in kunnen laten spreken. En jij hebt er eentje gevonden: gefeliciteerd!

Geen zorgen, onze voice-overs weten van wanten. Hoe peziger een lap tekst is, hoe groter de noodzaak dat de stemacteur het in one take doet. Voor grote lappen tekst zetten wij meestal de wat meer ervaren stemacteurs in. Welke dat zijn? Bel ons, wij adviseren je graag.

Dit is een veelgemaakte fout in scripts. Wanneer een voice-over zijn magie voor de microfoon kan doen, is het relevant dat de tekst een zo groot mogelijk publiek aanspreekt. Wij helpen graag bij het reviseren van een script zodat hij past tot in de puntjes.

Vanzelfsprekend. Wij kunnen je helpen met het uitwerken van je script. Houd er wel rekening mee dat het tarief van de voice-over wordt bepaald door de grootte van de tekst.

Wij spreken van ruwe audio wanneer de stemacteur de stem heeft ingesproken. Wij halen audio ticks, storende ademhaling en andere geluiden weg die afleiden van de boodschap. Vervolgens voegen we naar wens een radiosound of audio-effecten toe aan de stem. Met enkele aanpassingen zorgen wij ervoor dat de stem ‘goed in de mix ligt’. Het ligt aan de opdracht maar wij kunnen de audio ook volledig nabewerken met geluidseffecten en muziek.

Rustig blijven… ademen… Onze stemmen staan te trappelen om aan de slag te gaan. Binnen een werkdag heb jij een afgemixte opname in de mailbox zitten.

Het kan gebeuren dat een Betaalbare Stem een foutje heeft gemaakt bij het inspreken of er is een misinterpretatie van de tone-of-voice. De stemacteur lost de fout op zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden.

No problemo, wij zijn pas tevreden wanneer jij dat bent. We gaan met elkaar in gesprek en gaan op zoek naar een script, typetje, tone of voice waardoor er aan de verwachting wordt voldaan. Wanneer de briefing of het script gereviseerd moet worden, zijn daar wel extra kosten aan verbonden.

Wij snappen dat het schrijven van scripts voor velen niet een dagelijkse bezigheid is. Vandaar dat wij een acht stappenplan hebben opgesteld zodat latere correcties kunnen worden voorkomen.

1. Spreek, zing, schreeuw de tekst hardop. Gaat het gemakkelijk? Dan is het een geschikt script.
2. Is er sprake van spreektaal of schrijftaal? Plaats liever een punt dan een komma. Bekijk de logica van de opvolging van zinnen. Wanneer je er niet uitkomt is advies slechts één belletje verwijderd.
3. Picasso zei het al: ‘Good artists copy, great artists steal.’ Heb jij een voice-over voorbeeld? Geef ons jouw voorbeeld. Onze voice-overs gooien er een eigen sausje over zodat jouw boodschap tot leven komt.
4. Schrijf geen ellenlang epistel in de briefing. Houd het kort en bondig.
5. Stiltes in een tekst worden vaak over het hoofd gezien. Dat is gek, want een rustmoment bouwt de spanning op en kan zinnen extra nadruk geven. Geef stiltes aan in het script. Zo weten onze stemacteurs van de hoed en de rand.
6. De documentaire is al klaar? Deel deze met ons. Een ideale manier om onze voice-overs te inspireren.
7. Gebruik makkelijke woorden, korte zinnen en voorkom moeilijke zinconstructies.
8. Zitten er lastig uit te spreken namen in het script? Neem deze op en stuur ze mee. Zo worden correcties voorkomen.

Dit zijn de meest gestelde vragen, dat wil dus zeggen dat jouw vraag uniek is. Wij zijn benieuwd. Neem contact met ons op.