Zelf een voice-over opnemen

Zelf een voice-over opnemen

Het opnemen van een voice-over is mogelijk om zelf te doen met een aantal eenvoudige tips. Onze voice-overs beschikken allen over een eigen thuisstudio, en dat is ook waar het begint: het hebben van een goede ruimte zonder early reflections (galm).

Dekens, dekens en nog eens dekens

Een oude bekende truc om zelf voice-overs op te nemen zonder thuisstudio, is met het behulp van dekens. Dekens zijn perfect isolatiemateriaal waarmee jij de galm uit je kamer elimineert. Wanneer je de voice-over opneemt, kan je het beste wat dekens om je heen draperen over bv kamerschermen. Zo zorg je ervoor dat er aan alle kanten ‘isolatie’ zit, zodat ook de muren achter je niet het geluid afketsen. Professionele voice-overs maken gebruik van een ruimte die al helemaal is behandeld tegen galm en waar je direct aan de slag kan. Deze studio’s zijn erg prijzig om te bouwen, maar daardoor kan de stem wel direct aan het werk en hoeft hij of zij niet eerst een dekenfort te bouwen.

Gebruik een goede microfoon

Dit is de op een na belangrijkste stap. Je wilt natuurlijk dat je voice-over goed klinkt. Een goede microfoon kan daar niet aan ontbreken. Een voorbeeld van een mooie startersmicrofoon, is de RODE NT1 kit. Deze voldoet zonder moeite aan de minimale geluidskwaliteit die je als voice-over moet kunnen leveren wanneer de opname bijvoorbeeld gebruikt wordt in een radiocommercial.

De juiste software is het halve werk

Welke software je gebruikt wanneer je zelf een voice-over gaat opnemen, is een persoonlijke keuze. Dit kan te maken hebben met je budget of wat je precies wilt maken, maar ook welke interface je simpelweg prettig vindt. Wij raden Cubase en Adobe Audition aan. De interface is vrij eenvoudig en met een aantal tutorials op YouTube gaat het je al zeker lukken om een voice-over op te nemen. Het beste gratis alternatief is Audacity. Er zijn wat minder opties en voor het oppoetsen van de audio loop je sneller tegen beperkingen aan, maar toch is het mogelijk om een goed klinkende voice-over op te nemen met Audacity.

Je wilt professioneel aan het werk als voice-over. Wat nu?

Het kan zijn dat jij van voice-overs inspreken je beroep wilt maken. In dat geval voldoet een dekenfort niet meer als voice-over studio. Het is dan handig om na te denken om een voice-over studio zelf te gaan bouwen of er één te kopen. Je kan gaan voor een kant-en-klare studio van bijvoorbeeld Studiobricks, maar als je een beetje handig bent is er één zelf bouwen ook prima te doen! We gaan er even vanuit dat je de studio helemaal zelf gaat bouwen. Allereerst moet je nadenken of je een bestaande ruimte tot studio gaat ombouwen of dat je vanaf ‘scratch’ gaat beginnen. De voordelen van een bestaande ruimte is dat het je allereerst geld bespaart aangezien de basis al staat (dat geld kan je weer stoppen in software en een goede microfoon). Een nadeel is dat je een bestaande ruimte moeilijker geluidsdicht kan maken en dat is wel belangrijk in een voice-over studio. Je wilt natuurlijk niet je buurman horen douchen als je een voice-over aan het opnemen bent. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte akoestisch ‘behandeld’ wordt met speciale dempende panelen. Wanneer de akoestiek niet goed is, dan is de opname namelijk onbruikbaar. Veel liever een iets goedkopere microfoon, dan slechte akoestiek. Wij van Betaalbare Stemmen willen je graag adviseren als het gaat om thuisstudio’s. Wij beschikken over een groot netwerk van professioneels die jouw thuisstudio top notch kunnen laten klinken. Bekijk de onderstaande video als je wilt leren hoe je van een bestaande ruimte een opnamestudio maakt.

opname van een stemacteur

Heb je geen ruimte over in je huis die ook nog eens geluidsdicht is? Dan is het beter om helemaal vanaf scratch te beginnen. Daarvoor is wel wat handigheid vereist en je moet van aanpakken houden. Zorg dat je dubbele isolatie gebruikt en je inleest over het gebruik van dempend materiaal. In de volgende video wordt uitgelegd hoe je dat doet!

voice-over opnemen

Ja, het is een hele waslijst als je een voice-over wilt opnemen en helaas nog lang niet alles. Het opnemen van voice-overs is namelijk een vak, net als het perfect uitvoeren van een muziekstuk of het maken van een schilderij volgens strikte richtlijnen: het vereist jaren oefening en zelfs dan ben je nog niet uitgeleerd. Wil jij dit hele proces uit handen laten nemen? Wij van Stemmenbureau Betaalbare Stemmen leveren je de beste voice-overs en stemacteurs voor jouw productie!