Zal een voice-over generator of text-to-speech in de toekomst mijn tekst inspreken?

text-to-speech

Machine learning, je hoort het tegenwoordig overal. Het staat ook wel bekend als AI (artificial intelligence) en is in staat op basis van bergen informatie de computer nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit kan op basis van onder andere gedrag van websitebezoekers, waardoor bijvoorbeeld bepaalde advertenties getoond worden op social media. Maar ook foto’s worden vaak als bron gebruikt. Stel, je hebt een database vol met gezichten, dan zal de computer ervoor zorgen dat hij allerlei informatie van die foto’s analyseert. Op basis van al die informatie, kan hij zelf nieuwe gezichten creëren (zoals de website This Person Does Not Excist). Dankzij AI zijn we al in staat bijna perfecte vertalingen uit te voeren. Denk hierbij aan Deepl.com. Wat hebben al deze vaardigheden gemeen? Juist. Ze zijn allemaal aangeleerd op basis van informatie die de computer verzameld op het internet en andere bronnen. Daardoor leert hij gedrag inschatten en linkt bepaalde data met elkaar.

Voice-over online genereren

Tussen stemacteurs gaat het vaak over de toekomst van voice-overs inspreken en hoe AI die toekomst volledig kan veranderen. Enkele jaren geleden moesten we allemaal nog lachen wanneer we luisterden naar de text-to-speech-functie van Google Translate (text-to-speech is een programma dat ingevoerde tekst om kan zetten naar een stem en maakt ook gebruik van AI). Dat lachen wordt steeds minder, want we zien meer verbetering binnen text-to-speech en online voice-over generators. Wij denken dat bepaalde laagdrempelige producties overgenomen zullen worden door AI. E-learning is daar een voorbeeld van. Natuurlijk moet je nog steeds een ervaren stemacteur zijn om een e-learning goed in te kunnen spreken, maar het is redelijk recht-toe-recht-aan. Omdat er per onderdeel weinig verschil zal zitten in emotie en dynamiek, kan er redelijk makkelijk een AI-stem worden ingezet die slechts één tone-of-voice hanteert.

Wel denken we dat AI nooit echt al het werk zal opeisen. Soms zijn de verschillen zo ontzettend klein tussen soorten tone-of-voice, dat dat bijna niet aan een computer uit te leggen is. Soms moet de klemtoon nét even anders. Misschien wil je dat iemand boos praat, en ook een tikkeltje gestoord klinkt. Alleen een mens kan die subtiele aanwijzingen toepassen. Een voice-over inspreken is namelijk niet voorlezen, het is vertellen en acteren en net de perfecte vibe over te brengen, zoals de opdrachtgever dat wil. Daarnaast is er momenteel veel werk! Het gaat goed met de voice-overmarkt. Veel voice-overs zijn zelfs door ons opgeleid. Daarnaast is voice-overs inspreken ontzettend leuk. Je leert nieuwe dingen en als je het goed doet houd je er een mooie zakcent aan over. Wil jij ook graag voice-over of stemacteur worden, en de strijd aangaan tegen voice-over generators en text to speech? Kijk dan op de website van onze opleiding, Studio Oranjeoord.