Je bent je stem kwijtgeraakt. Wat nu?

stem kwijt wat te doen

Je bent je stem kwijt. Dat is natuurlijk niet fijn, al helemaal als je op dagelijkse basis afhankelijk bent van je stem (zoals voice-overs en stemacteurs). Maar wat moet je nou doen als je je stem dreigt kwijt te raken? Ik geef je een aantal tips om te voorkomen dat je je stem kwijtraakt en jij gewoon verder kan met je werk en leven.

Symptomen bij je stem kwijtraken

Allereerst heb je last van heesheid. Je stem kan wat anders gaan klinken. Zo kan de toonhoogte veranderen en klinkt je stem minder helder. Ook kan praten pijnlijk zijn, evenals hoesten. Als je merkt dat je een hese stem krijgt (door bijvoorbeeld keelpijn), is het belangrijk om snel maatregelen te nemen, zodat de klachten niet verergeren.

Hoe lang duurt heesheid?

De infecties die heesheid veroorzaken, duren ongeveer vier tot veertien dagen. Meestal heb je je stem na deze tijd al wel weer terug. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer je na deze periode nog steeds klachten hebt.

Tip 1. Stoppen met roken

Als eerste is het belangrijk om de factoren die een hese stem kunnen veroorzaken, te verbannen. Door roken kan je stem veranderen. Deze veranderingen zijn het gevolg van de vele slechte stoffen in tabak. Naast dat je last kan hebben van chronische heesheid, kan je zelfs je stem permanent kwijtraken wanneer kankertumoren worden gevormd in de keel en deze operatief verwijderd moeten worden.

Daarnaast ontstaat door het roken taai slijm in de keel waardoor je vaak je keel moet schrapen. Ook het schrapen van de keel kan heesheid veroorzaken. Wil je stoppen met roken? Er zijn online vele cursussen te vinden om je daarmee te helpen.

Tip 2. Let op andere oorzaken van heesheid

Naast roken, kan een hese stem vele andere oorzaken hebben.

  • Sommige stoffen kunnen je stembanden irriteren, waardoor ze uiteindelijk hees worden. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een inhalatiemedicijn tegen astma en bronchitis. Hierdoor kunnen ze gaan zwellen.
  • Het kan zijn dat je afwijkingen hebt in de vorm van je stembanden. Dit kunnen afwijkingen zijn zoals poliepen, cysten en knobbeltjes.
  • Heb je een drukke baan en ervaar je veel stress in het dagelijks leven? Doordat je stress hebt, ontstaat er een verhoogde spanning in de strottenhoofdspieren (deze zijn belangrijk voor het ademhalen en het maken van geluid).
  • Het verkeerd gebruiken van je stem is een veelvoorkomende oorzaak. Verkeerd gebruik is door te schreeuwen of verkeerde zangtechnieken te gebruiken. Wanneer je dit regelmatig doet, dan zullen de stembanden zwellen en geïrriteerd raken waardoor je hees kan worden
  • Door een operatie waarbij de stembanden zijn beschadigd, zoals het verwijderen van een te grote schildklier. Een gezwel, virusinfectie, doorbloedingsstoornis of ongeval kan dit ook veroorzaken.
  • Als je er genetische aanleg voor hebt, dan kan je last hebben van chronische heesheid door een afwijkende bouw van het strottenhoofd. De kans is groot dat je van kinds af aan al hees bent.
  • Dit komt wat minder vaak voor, maar strottenhoofdkanker kan er tevens voor zorgen dat je last hebt van heesheid.

Tip 3. Vermijd alcohol en koffie en drink thee

Het is belangrijk om ook koffie en alcohol te vermijden. Koffie en alcohol kunnen namelijk je stem uitdrogen (veel voice-overs drinken voordat ze gaan inspreken ook geen koffie en al helemaal geen alcohol). Wat wel goed helpt tegen je hese stem, is het drinken van kamillethee met honing. Naast dat het je helpt om je stem terug te krijgen, is het ook nog eens hartstikke lekker en gezond!

Tip 4. Neem rust en stop met het intensief gebruiken van je stem

Het is belangrijk om bij beginnende heesheid een stapje terug te doen met het stemgebruik. Hieronder valt ook fluisteren, het schrapen van de keel en hoesten. Praat even helemaal niet en ga desnoods over op schriftelijke communicatie. Heb je toch veel last van overtollig slijm? Je kan dit proberen weg te slikken en genoeg kamillethee te drinken zoals beschreven bij tip 3. Daarnaast is tip 5 een ook zeer nuttige tip om je hiermee te helpen!

Tip 5. Stomen met water

Stomen kan je helpen met het verwijderen van vastzittend slijm en het verzachten van de keel. Voor stomen heb je helemaal geen speciaal apparaat nodig. Wat je het beste kan doen is in de badkamer de gootsteen vullen met heet water zodat het gaat dampen. Pak een handdoek en gooi deze over je hoofd heen terwijl je ondertussen boven de wasbak hangt. Je zit nu in een soort tent en je merkt al gauw dat de stoom zich ophoopt wanneer je ademhaalt. Houd dit een tijdje vol maar neem wel af en toe een pauze zodat je geen zuurstofgebrek krijgt.

Tip 6. Leer je stem op de juiste manier gebruiken met stemtrainingen

Stemmenbureau Betaalbare Stemmen heeft een groot aanbod heeft aan stemacteurs en voice-overs. Eigenaar en casting director Ingrid Putman geeft daarnaast ook stemtrainingen en stemacteerlessen. De opleiding Leren Stemacteren is een perfecte manier om je stem goed te gebruiken en toe te passen  tijdens presentaties, toespraken, pitches en bij het inspreken van bv een animaties, podcasts of luisterboeken. Als je stemacteur of voice-over wilt worden, helpen we je graag op weg met de nieuwste stemtechnieken, interessante kennis en vaardigheden. Kijk gerust even op Studio Oranjeoord.

We hopen dat je wat aan onze tips hebt gehad. Tot horens!

6-tips-tegen-heesheid

oorzaken heesheid