Hoe kun je als voiceover geld verdienen?

Hoe kun je als voiceover geld verdienen?

Kun je als voiceover voldoende geld verdienen?

Stemacteren en voiceovers inspreken is een zeer boeiend en creatief vak.
Bovendien kun je tegenwoordig snel en flexibel werken vanuit je eigen thuisstudio.
En nog leuker, je kunt het makkelijk combineren met je baan en/of gezin.
Als voiceover zijn er veel manieren om geld te verdienen. Of je nu werkt voor een stemmenbureau, direct als freelancer of via online platforms, het is belangrijk om te blijven investeren in je vaardigheden en netwerk om succesvol te zijn in deze competitieve industrie.

De meest populaire Nederlandse voice-over opdrachten zijn het inspreken van promotievideo’s voor het internet, zoals bedrijfsfilms en social media video’s. De voice-over is dan eventjes letterlijk de stem van het bedrijf. Maar ook luisterboeken, audiotours, podcasts en museumfilms zijn sterk in opkomst.

Stemacteren is steeds populairder en veel mensen willen graag het vak in.
Vaak horen ze dat ze een mooie stem hebben en krijgen ze het advies: ‘Daar moet je wat mee doen.’

Hoewel de stemmenbranche flink aan het groeien is, krijg je hier niet zomaar voet aan de grond. Een mooie stem is niet genoeg…..

doorbreken-als-stemacteur

Zorg voor een goede opleiding en demo

Stemacteren is een vak, en daar zul je je in moeten bekwamen.
Studio Oranjeoord is met de opleiding Leren Stemacteren al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het opleiden van startende stemacteurs.

Na de opleiding Leren Stemacteren zul je beter klinken en spreken, heb je beginnersfouten onder de knie, snap je hoe je een verhaal en boodschap boeiend vertelt en hoe je de spanning bij de luisteraar vasthoudt. De opleiding geeft je de beste start-up-tips en persoonlijke en eerlijke feedback.
Ook verlaat je de opleiding met een professionele demo, castingfoto’s, stemklankprofiel en een certificaat van deelname! Dit alles is onmisbaar voor een succesvolle start in stemmenland.

Benieuwd hoe een goede demo klinkt en hoe je voiceover foto eruit ziet? Kijk en luister even de Demo’s.

stemdemo

Na de opleiding kun je aan de slag en meters gaan maken.
De meeste startende stemmen beginnen met het inspreken van luisterboeken bij Blindenbibliotheek of bij de lokale radio/tv.
En dan…. Wordt het tijd voor het echte betaalde werk als zzp’er.

Tegenwoordig zijn er veel meer voice-overs dan twintig jaar geleden, dus de gemiddelde Nederlandse voice-over zal een tijdje moeten investeren, om op te vallen tussen alle andere stemmen.
De meeste nieuwe stemmen schrijven zich in bij een stemmenbureau en dat is in inderdaad de makkelijkste manier om betaald werk te genereren. Inschrijven doe je altijd met je professionele demo. Een kort ingesproken stukje op je telefoon wordt niet geaccepteerd.
Heb je een groot eigen netwerk in de audiovisuele wereld en vind je het leuk om je stem zelf te ‘verkopen’? Dan kun je makkelijk zonder stemmenbureau aan de slag gaan. Maar ook dan maak je alleen een goede indruk met een professionele demo en foto’s op je eigen site.
Natuurlijk kun je ook kiezen om te werken via stemmenbureau’s èn je via eigen branding. Zorg dat je sowieso goed vindbaar bent op het internet. Want je weet het…. onbekend maakt onbemind.

stemmenbureau-betaalbare-stemmen

Stemmenbureau Betaalbare Stemmen

Hoe werkt een stemmenbureau? Een stemmenbureau treedt op als tussenpersoon. Het zorgt ervoor dat de aangesloten voice-overs altijd goed zichtbaar en vindbaar zijn. Stemmenbureau Betaalbare Stemmen is een landelijk opererend bureau dat haar voice-overs voorziet van veel leuke inspreekopdrachten.
De inschrijving bij een stemmenbureau is altijd gratis. Dat is mooi! Maar voor alle inspanningen wil een stemmenbureau uiteraard wel iets terug. In Nederland is dat in de vorm van een commissie die varieert tussen de 20 en 30 procent per opdracht. Dit is uiteraard geen pure winst voor het stemmenbedrijf, want alle marketinginvesteringen moet daar ook van worden betaald. Een stemmenbureau neemt dus ook financiële risico’s voor haar rekening.

Wat kun je per maand verdienen als Voice-Over?

We hebben nu inzicht in de gebruikelijke commissie en kunnen gaan uitrekenen wat een stemacteur of voice-over uiteindelijk bij een stemmenbureau verdient. Gemiddeld wordt er ongeveer 200 euro voor een bedrijfsfilm betaald. Haal je hier 25 procent commissie vanaf, dan houdt een freelance voice-over 150 euro over aan een inspreekklus.
Nu wordt de ene voice-over vaker geboekt dan de ander, maar als je uitgaat van drie bescheiden boekingen per week dan zit een voice-over toch al snel op een maandfactuur van 1.800 euro. Als je daarnaast ook nog zelf de nodige klussen bij elkaar sprokkelt, dan is een maandinkomen tussen de 2.500 euro en 4.000 euro heel realistisch. Een exact bedrag is uiteraard niet te voorspellen omdat er veel factoren spelen, waarvan de talentfactor en ondernemerschap zeker de voornaamste zijn.