Het belang van de tone of voice

Hoe-bepaal-je-de-tone-of-voice

Het belang van tone of voice in communicatie: Hoe vind je de juiste stem voor je bedrijf?

In de wereld van voice overs en stemacteurs is de “tone of voice” van essentieel belang.  Uit onderzoek blijkt dat inhoud slechts voor 7% bepaalt of je boodschap overkomt. Je stem bepaalt voor 38% of je de doelgroep raakt. Hoe je iets zegt is dus belangrijker dan wát je zegt!
C’est le ton qui fait la musique!

Wat is tone of voice in communicatie?

Tone of voice verwijst naar de manier waarop een merk zich uitdrukt in de communicatie met de buitenwereld, of het nu gaat om geschreven tekst, gesproken woord of visuele media.
Het omvat de keuze van woorden, zinsopbouw, stijl, emotie en ook de dynamiek. Een consistente tone of voice versterkt de herkenbaarheid en het imago van een merk.

Succesvolle campagnes met de juiste tone of voice

De tone of voice is een krachtig instrument voor het succes van een merk. Door de juiste tone of voice te kiezen en consistent toe te passen, kan een merk zich onderscheiden en een sterke band opbouwen met zijn of haar publiek.

Hoe bepaal je de beste tone of voice voor jouw merk of bedrijf?

Voor het bepalen van een goede tone of voice voor je bedrijf of merk analyseer je eerst de volgende factoren.
1. Merkidentiteit: De tone of voice moet in lijn zijn met de waarden, missie en visie van het merk. Het moet het karakter en de persoonlijkheid van het merk weerspiegelen.
2. Doelgroep: Het is essentieel om te begrijpen wie de doelgroep van het merk is en hoe ze communiceren. De tone of voice moet aantrekkelijk zijn voor deze doelgroep en ook hun taalgebruik en voorkeuren weerspiegelen.
3. Branchenormen: Het is belangrijk om rekening te houden met de normen en verwachtingen binnen de branche van het merk. Terwijl sommige sectoren baat hebben bij een formele en professionele tone of voice, lenen anderen zich beter voor een informele en speelse benadering.
4. Concurrentieanalyse: Het is waardevol om te onderzoeken hoe concurrenten zich uitdrukken en welke tone of voice zij gebruiken.

belang-van-de-tone-of-voice

Het belang van tone of voice van de voiceover en stemacteur

Een fijne stem is leuk en aardig, maar in de meeste gevallen is het niet genoeg. De voice-over valt of staat bij de toon van de stem. Toon is alles, van de letterlijke toonhoogte van de stem tot de emotie die wordt overgebracht door de voice-over. Deze elementen zijn essentieel voor je publiek, vooral omdat ze de spreker letterlijk niet kunnen zien. Alle info komt via de stem.
De toon van de stem is heel belangrijk om te bepalen hoe je woorden worden geïnterpreteerd door het publiek. En of je campagne effectief zal zijn of niet.
Het belangrijkste om te onthouden bij tone of voice is dat het de emotie weergeeft die door de spreker naar voren wordt gebracht. Het is dus essentieel dat tone of voice overeenkomt met de intentie van het script.
De toon van je stem kan veel zeggen over de betekenis van je boodschap. Stel dat je iemand feliciteert met een nieuwe baan, maar je spreekt op een botte, ongeïnteresseerde toon, dan zal dat niet erg overtuigend overkomen.
Zonder tone of voice zou de wereld maar saai zijn. Je zou alleen maar monotone stemmen horen, zoals die bij Google Translate of bij de meeste AI-stemmen. Zonder een greintje emotie en nuances. Slaapverwekkend, toch? De toon maakt niet alleen de muziek, het maakt de stem ook menselijk.
Of je nu een commercial, audioboek of bedrijfsvideo laat inspreken, Een professionele voiceover weet altijd de juist tone of voice te vinden. Het is een vak!.
Wil je ook graag een voiceover boeken die weet welke tone of voice het beste past bij jouw merk of bedrijf? Kijk dan op Betaalbare Stemmen

Zelf inspreken met de juiste tone of voice?

Wil je zelf leren hoe je een luisterboek, commercial of webvideo kunt inspreken met de juiste tone of voice? Of wil je graag het hele vak van voice over of stemacteur onder de knie krijgen? Dat kan! Stemacteren kun je leren! Studio Oranjeoord is met de opleiding Leren Stemacteren al meer dan 12 jaar gespecialiseerd in het opleiden van stemacteurs en communicatieprofessionals die goed willen leren inspreken.

 

Stemacteren-leren